Stroomuitval: wat te doen?

Niemand vindt het leuk om last te krijgen van stroomuitval. Echter is het bijna niet te voorkomen als het gebeurd. Dit probleem ligt in de meeste gevallen namelijk bij de energiemaatschappij. Het is niet altijd mogelijk om hier wat aan te doen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je wel kunt doen bij stroomuitval.

Wat zorgt voor stroomuitval?

Stroomuitval komt meestal bij de energiemaatschappij weg. Vaak is dit het gevolg van een stroomstoring. Bij een stroomstoring is elektriciteit niet meer iets vanzelfsprekends. Zo is de kans groot dat telefooncentrales uitvallen, mobiele lijnen overbelast worden en kan de CV uitvallen. Ook kan de stroom uit de waterleidingen wegvallen en ligt productie stil.

Een stroomstoring kan door meerdere dingen ontstaan. Zo kan het netwerk overbelast zijn of kan het te warm zijn buiten. In de meeste gevallen zijn deze oorzaken snel verholpen. Echter kan het ook voor een langere tijd aanhouden. Dit zal echter niet gevaarlijk zijn voor mensen.

Ga niet zomaar bellen

Om te voorkomen dat het mobiele netwerk wordt overbelast, is het niet aan te raden om zomaar te gaan bellen. Dit komt omdat telefoontjes snel voor overbelasting van het netwerk kunnen zorgen. Als het mobiele netwerk is overbelast, kan dit wel gevaarlijk zijn. Noodoproepen kunnen hierdoor namelijk niet meer doorkomen.

Het is nooit slim om bij stroomuitval zomaar 112 te gaan bellen. Dit komt omdat 112 alleen maar bedoeld is voor acute noodsituaties. Bij stroomuitval is dit niet het geval. Wel is het mogelijk om een ander nummer te bellen. Je kunt namelijk naar 0800-9009 bellen. Dit is het nationale stroomstoringsnummer.

Voorkom gevaar en kortsluiting

Soms is het mogelijk dat je te maken krijgt met gevaar en kortsluiting tijdens een stroomstoring. Na de tijd komt er namelijk in één keer stroom terug. Hierdoor is het belangrijk om hier actie tegen te ondernemen. Dit kun je doen door de stekkers bij uitval van de stroom er direct uit te trekken. Hierdoor zul je geen last krijgen van andere problemen.

Eigen oplossingen voor stroomuitval

Je kunt ook zelf oplossingen voor stroomuitval bij de hand hebben. Zo kun je ervoor kiezen bij een lange stroomuitval om een aggregaat huren. Hierdoor is het alsnog mogelijk om stroom te krijgen terwijl de stroom eigenlijk is uitgevallen. Het huren van een aggregaat is mogelijk bij een bedrijf zoals United Rentals.

Ook is het mogelijk om kaarsen in huis te halen. Door middel van kaarsen is het mogelijk om wat licht in je huis te krijgen. Hierdoor kun je je alsnog vermaken. Het is een manier om wat tijd door te brengen met je gezin. Zo kun je bij stroomuitval een bordspelletje gaan spelen met je gezin.

Het is eigenlijk altijd belangrijk om licht in je huis te hebben. Dit komt omdat licht in je huis er voor zorgt dat je alles goed kan blijven zien. Als je niks kunt zien, is de kans aanwezig dat je ergens tegenaan stoot of ergens op gaat staan. Kaarsen kunnen dit vaak voorkomen.